Izaberite stranicu

Šta je to zona komfora i zašto se „mamina“razlikuje od ostalih?

Zonu komfora psiholozi definišu na razne načine. Uglavnom se sve svodi na strah,rizik i gubitak. Strah od gubitka,strah od rizikovanja ili rizični gubitak…kako god okrenete-„zona komfora“ je okvir koji postavljamo da bi se zaštitili od ishoda kombinacije ova tri faktora. Odrastanjem,sazrevanjem,ti faktori se menjaju.Izlažemo se svesno,voljno ili nevoljno situacijama koje oblikuju naš karakter i sposobnost rešavanja problema.

Rodjenjem smo zaštićeni od strane roditelja sve dok ne počnu oni sami da nam „šire zonu“ puštajući nas da istražujemo svet oko sebe i tako ga bolje upoznajemo. Stepenice obrazovanja i socijalizacije su takodje širenje „zone“,vrtić,škola,društvo,srednja škola,fakultet,partnerstvo,zaposlenje,veza,brak,roditeljstvo… I tu nastaje jedan momenat bitan za sve mame. ZONA KOMFORA EKSPLODIRA.

Onog momenta kad žena shvati da se njen svet,do tada rastezan i skupljan,otvaran i izolovan,komforan ili ne…sve pada u vodu jednog odredjenog momenta. Trudna si! Od tog momenta se pripremamo za sve veću i veću pukotinu u zoni. Ono što je do tada činilo naš svet,odjednom ne postoji. Ništa ne može da se uporedi sa saznanjem da si sam sebi nebitna od ono za šta si odgovorna. A još uvek nisu ni svestan KOLIKO.

Sve mame počinju sa „pazi kako sediš,šta jedeš,šta piješ,kako hodaš,kako spavaš,kako se oblačiš,šta smeš i šta ne smeš,gde ideš a koga izbegavaš,šta moraš a šta ne moraš… bez obzira na to kako protiče trudnoća jedne žene,sve u suštini dele istu stvar. Cepanje „zone“ . Brineš brige i koje nisu za briganje,motaju ti se po glavi razni armagedoni,apokalipse,stanja,s*anja,situacije i mogući ishodi.Unapred znaš da te čeka nešto lepo čemu se beskrajno raduješ i ništa ne može da te pripremi za ishod. E tu kreće zvrčka. Mama mood.

Stay at home/Save life

Mama file se otvara i ti su u momentu ulaska u porodilište,zagledanja od strane profesionalaca i amatera,pitanja i podpitanja,ona spavaćita ti je gadna,papuče te žuljaju,sve te boli,sve ti smeta,jedva dišeš,ona te tamo nešto meri,pipa,te okreni se,stani ovako,onako…koja zona…kakav komfor,kakav strah…nema te… sve ti ravno.Samo da se završi. Samo misliš da sve daš od sebe da zakmeči,da ga izmere i da ga vidiš sa svim prstima i da je pored tebe. Konačno. A komfor…nećeš imati nikad više.

I tako…prigrliš svoju novu ulogu. Stavljaš sve po strani na čekanje…paziš,maziš,bdiš! Štitiš zonu svog deteta. Tvoja zona je da njenu/njoj bude sve ok. Da bude zdravo,sito,sigurno. Svako tvoje sećanje šta ti je ranije smetalo-sada je nebitno. Prihvatljivo. Svako sećanje na ranije ubedjenje ili stav-sada zavisi od zone koju štitiš.

Nema te situacije koju može majku da iznenadi,poremeti ili zatekne. (što se tiče većine) Svaki mood mame se svodi na isto. Napustiće zonu kakvu god je sebi obezbedila ako se radi o sigurnosti deteta ili ako narušava interes deteta. Sto slika sajmova,strahota,bolesti i ratova,milion primera teških dostignuća ne može da se meri sa momentom kad vam se srce cepa,utroba kida i u agoniji najstrašnijih bolova i nelagode,vi brinete samo da uradite sve kako treba…neka beba bude dobro. Ne brinete da li ćete preživeti sve to. (A nažalost ima i tih primera)Radjate život,stvarate život. I za taj život od sad živite.

Zato-mame ne zaboravite sve to. Ne zaboravite da se ceo život morate prisetiti dužnosti čuvara „zone“svog deteta i da ono od vaše odgovornosti zavisi. Ne izvodi se dete po parkovima u sred epidemije smrtonosnog virusa (koji ne vidite),ne pije se kafa sa novorodjenčetom u kafiću u sred epidemije smrtonosnog virusa (koji ne vidite),ne ide se „samo da se prošetao po vazduhu“ u sred epidemije smrtonosnog virusa (koji ne vidite).

Videćete covid-19na papiru kad dobijete nalaz POZITIVAN. Videćete ga kad vas izoluju,kad krenete da kašljete,da se gušite,da se gasite. Sve one muke koje ste prošle zarad „samo da beba bude dobro“…biće uzaludne ako se ne ponašate odgovorno. OSTANITE KOD KUĆE,ČUVAJTE ZONU,DETETA,VAŠU I MOJU. SLEDITE SVE PROCEDURE I SAVETE,da se ne sretnemo na intenzivnoj. Možda baš ja budem sestra koja će birati ko će morati na sledeći respirator.

Ovaj tekst ako ne možeš da shvatiš kao ohrabrenje i podršku veš shvatiš kao kritiku…neka. bolje je tako. Sve mame ovog sveta pozivam da se sete odgovornosti i snage koje su imale kad su radjale decu pa neka se i sada tako ponašaju. ŽIVOTI VAŠE DECE ZAVISE SAMO OD VAS. I TAD I SAD.